h1

Lyntog! NÅ!

søndag 14. desember 2008

Hver gang jeg er ute og reiser med fly på strekningen Trondheim-Oslo lengter jeg etter et lyntog-alternativ.

Jeg liker ikke å sutre, og det er ikke det at jeg har flyskrekk, langt i fra. Men det er så mye styr og venting og irriterende ting ved å fly, at jeg kan ikke skjønne hvor det blir av det lyntoget.

Først

Ja, først må man jo komme seg til flyplassen, og det tar ganske mye lenger tid og koster ganske mye mer enn å komme seg til jernbanestasjonen. I tillegg må man beregne veldig god tid, ikke bare fordi man helst må være på plass ved gaten en time før avgang, men fordi man ikke aner hvordan situasjonen på flyplassen er til enhver tid. Plutselig er det fryktelig mange som skal reise samtidig, eller det er andre forhold som gjør at køen i sikkerhetskontrollen rett og slett ikke rikker på seg.

Pipemaskina

Så er det sikkerhetskontrollen. Nå vil det sikkert komme en slags sikkerhetskontroll hvis det noen gang skulle komme et lyntog også, men sånn som det er blitt på flyplassen nå, er det jo mer pes enn trygghet.

Venting

Man venter veldig mye når man skal ut å fly. Først ved gate, så i kø for å komme inn i flyet, så i midtgangen på flyet mens man venter på at de foran skal komme seg på plass, så i flysetet mens vi venter på de siste passasjerene som har sjekket inn, men ikke kommet seg til gaten i rett tid, så på å få flymaskinen fram til rullebanen og opp i luften. Når man er kommet fram, så venter man på at flyet skal komme seg til riktig gate, på at døren skal åpne seg, og at alle passasjerene foran deg skal hente ned bagasje og gå ut. Har man sjekket inn bagasje, må man også vente en god del minutter på den. Så må man vente på flytog/buss før man endelig er framme. Så selv om «flytiden er beregnet til 45 minutter», så bruker man alt i alt flere timer på å komme seg fra A til Å. Eller i dette tilfellet, fra T til O.

Underveis

Når man har kommet seg opp i luften er det også en god del ting å irritere seg over. Det kommer litt an på hva man har tenkt å bedrive tiden med, men hvis man har lyst til å sove litt eller høre på musikk, så kan man få en ganske ubehagelig tur.

De har nemlig så mye på hjertet dette kabinpersonalet. Og høytaleren er gjerne satt på fullt sånn at man må holde seg for ørene for at det ikke skal gjøre vondt. Da vi tok fly (SAS) fra Wien til København tidligere i vinter, brukte flyvertinnen nesten fem minutter bare på å fortelle hva de som har betalt mest skal få å spise og hva vi andre kunne på lov til å kjøpe. Og så noen minutter senere brukte hun noen minutter på å fortelle om EuroBonus-systemet, og hvorfor vi burde skaffe oss dette.

Som om ikke det var nok, så vil kapteinen eller styrmannen dukke opp på høytalerne etterhvert (hvorfor må de det?) og fortelle det man allerede vet, at vi er på vei dit vi er på vei, at vi er så og så mange tusen fot over bakken, han sier kanskje litt om vær og temperatur der vi skal lande, og at vi kan rekne med å være ved gate om ca. 20 minutter.

Så på en kort flytur på ca. en time, blir man ønsket «velkommen til denne flyvningen fra Trondhem til Oslo» minst tre ganger.

Og i tillegg er det ekstremt trangt om plassen, og man har medpassasjerer som spenner beina i stolryggen, legger ned setet eller sitter og plystrer. Vel, det siste kan jo forsåvidt skje på tog også.

Endelig framme

Når flyet endelig har fått kontakt med bakken igjen, blir man ønsket velkommen til Oslo eller hvor det nå er man har landet. Og man blir bedt om å sitte i ro til flyet er parkert, og kapteinen har slått av skiltet for «fest setebeltet».

Likevel kan man høre en rekke «klikk» i kabinen før dette skjer. Og straks det er fritt fram er det som å slippe løs sultne ulver. Alle slår på mobiltelefonene samtidig. Og veldig mange har akkurat samme oppstartlyd, og denne går som et ekko gjennom hele flyet (det er faktisk mulig å slå av denne lyden, vær så snill!).

Vel ute av flyet, kan man endelig puste litt igjen. Og haste av gårde til bil, buss, tog eller lenste fly, alt etter som. Med mindre man har bagasje å vente på, da må man vente litt til… Og min koffert kommer aldri først.

Så…

Alt i alt. Jeg vil ha lyntog!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: