h1

Den store månen

søndag 11. januar 2009

Både i desember og nå i januar har flere nyhetskanaler oppslag om vår måne som er spesielt stor i disse dager. Dette er nemlig, får vi vite, fordi den er 50 000 kilometer nærmere enn «vanlig».

Dette føles jo umiddelbart litt dramatisk. Er månen på vei til å krasje med jorden? Hva er «vanlig»? Er det uvanlig at månen er så nær? Neida, slett ikke!

Nå er ikke jeg astronom, men jeg har vært interessert i slikt så lenge jeg kan huske.

NASA forklarer dette mye bedre enn det norske aviser (i alle fall dem som jeg har lest) klarer å gjengi.

Månens bane rundt jorden er ikke perfekt sirkelformet, men eliptisk. Det er dermed vanlig at månen er litt nærmere noen perioder enn andre perioder. I Artikkelen på NASAs hjemmeside fortelles det også at i denne elipseformede banen, så er punktet der månen er på sitt nærmeste (periapsis – eller perigeum, som jeg har fått vite senere) 50 000 km nærmere enn det punktet som er fjernest (apoapsis –eller apogeum, som jeg har fått vite senere). Gjennomsnittlig avstand fra månen til jorden er 384 403 km.

Så månen er slett ikke 50 000 kilometer «nærmere enn vanlig». Den er ca. 50 000 kilometer nærmere enn det den er når den er på sitt fjerneste. Når det går noen år igjen, vil fullmånen igjen være «50 000 km nærmere enn vanlig»… Fenomenet i seg selv er kanskje ikke så vanlig i og med at det er flere år mellom hver gang, men å operere med at månen har en «vanlig» avstand til jorden, og at dette dermed er uvanlig, det må vel kunne sies å være litt unøyaktig.

Å formulere det på denne måten blir som å si at i disse dager er jorden 5 milioner km nærmere solen enn vanlig (Fordi avstanden jorden-solen, i følge norsk wikipedia, varierer mellom 147 mill. km, som inntreffer omkring 3. januar, og 152 mill. km omkring 3. juli.).

Men at det er et fantastisk flott syn, det kan man ikke nekte for!

Dansk wikipedia har også en god gjennomgang av månens omløpsbane.

Det er sikkert mange andre ting jeg også kunne tatt med her, men det får bli en annen post.

Reklamer

2 kommentarer

  1. Eller perigeum og apogeum, som ein gjerne kallar det når objektet som månen sviv rundt, er jorda. Hm, unnskyld. Måtte berre.


    • Ja, det viser bare hvor smart det er å bruke dansk wikipedia som kilde 🙂Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: