h1

Bultakuns båkaspråns!

onsdag 21. januar 2009

Bisahvins buaduns borafons-båraståns bettadens-beaens bånnasåns beltahens buauns-benatens biavins-beadens-bearens, beraens buaduns bodagons!

… Eller du var på møte i Trondheim esperantoklubb på tirsdag. Temaet var «vagabondaj lingvoj» («omstreiferspråk») med grunnlag i en bok fra 40-tallet (Ribsskog, Øyvin: Hemmelige språk og tegn).

Et av språkene som ble omtalt, var «dobbel månsing».

Dobbel månsing var visstnok et avansert «røverspråk» mer enn det var et velfungerende, levende, språk. Som barn lærte de fleste av oss «røverspråket». Ved å duplisere alle konsonanter og sette en «o» i mellom, fikk vi f.eks. ord som «ononsosdodagog» for «onsdag». Men dobbel månsing er litt mer omfattende enn dette.

Det ble brukt av norske og svenske «omreisende», kanskje særlig av den delen av disse som levde på kanten av loven, og hadde behov for et «hemmelig» språk i sin småkriminelle hverdag. Før dobbel månsing kom, snakket de månsing, men etterhvert hadde øvrigheta klart å lære seg de fleste ordene i det språket, så det var visst behov for noe litt vanskeligere for å holde det internt og hemmelig.

Hvem som kom opp med ideen er det vel ingen som vet, men det er morsomt at noen har skrevet det ned sånn at vi fortsatt kan lære det i dag.

Vil du vite hva som stod i første setning? Eller kanskje du har funnet ut av systemet allerede?

Vel, det stod: «Hvis du forstår dette sånn helt uten videre, er du god!»

Nå kanskje du klarer å dekode setningen og finne systemet? Det ser fryktlig komplisert ut ved første øyekast, men etter noen minutters øving, er det faktisk ikke så vanskelig. 🙂

Si at vi har et ord som «grønnsak». For å «oversette» dette til dobbel månsing, må man først dele opp ordet i stavelser:

grønn-sak

Deretter deler man opp hver stavelse i to: alle tegn til og med første vokal (grø i grønn), så tegnene fra og med første vokal (ønn i grønn). Andre del av stavelsen (ønn) flyttes foran den første delen av stavelsen. Når man har det klart, er det tre faste ting som skal inn: Alle stavelser begynner med «b», mellom stavelsens andre og første del plasseres en «a», og til slutt avsluttes stavelsen med «ns». Da blir det slik:

b+ønn+a+grø+ns

Så gjør man det samme med neste stavelse, som her er «sak»:

b+ak+a+sa+ns

Stavelsene skilles med «-», sånn at ordet grønnsak til slutt blir:

bønnagrøns-bakasans

Lett, ja? Vokalen gjengis altså to ganger i ordet, og «formelen» blir som følger:

B + [f.o.m. første vokal og ut stavelsen] + A + [t.o.m. første vokal i stavelsen] + NS

En som har fag som språk har sikkert et eller annet faguttrykk for «til og med første vokal», men det får så være.

Grønnsak er et forholdsvis enkelt ord. Dersom stavelsen består kun av konsonant+vokal,  vokal+konsonant, eller kanskje bare én vokal, løses det på følgende måter (jeg markerer her de «norske» tegnene med grønn farge):

Ja = baajans
Øk = bøkaøns
Skli = biasklins
Nei = beianens
I =  biains
Udyr = u-dyr = buauns-byradyns

På denne måten kan selvfølgelig noen ord bli veldig lange, særlig ord med mange vokaler, som jo som regel betyr mange stavelser på norsk. Lange «norske» ord blir dermed enda lenger på dobbel månsing. F.eks. barmhjertighetshandlingen (barm-hjer-tig-hets-hand-ling-en)…

barmabans-berahjens-bigatins-betsahens-bandahans-bingalins-benaens

Eller barmabans-bertahjens-bigains-betsahens-bandahans-bingalins-en (det forekom visst tilfeller hvor bøyingsformativen på slutten av lange ord ikke ble «månset»).

Hvis du ikke har hatt et hemmelig språk tidligere, så har du altså tilgang til et nå! Lykke til! 🙂

—-
Oppdatering:
Nesten to år etter at denne bloggposten ble skrevet, kom opphavsmannen til det nevnte foredraget seg på nett med egen blogg: Kjell si tavle. Den bloggen er også verdt å få med seg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: