h1

Om å lære av andres feil

lørdag 31. januar 2009

Musikkbransjen har gjort det, og er på vei til å snu.
Filmbransjen har gjort det, og er på vei til å snu.
Norsk Tipping har gjort det, og er på vei til å snu.
Men tror du ikke at bokbransjen likevel er på vei til å gå i samme fella?

Jeg tenker både på kopisperrer, dårlig tilgjengelighet og mangel på bruk av åpen programvare.

Musikkbransjen begynte med kopisperrer på CD-er, noe som gjorde musikken utilgjengelig for dem som hadde feil CD-spiller. Apples musikkbutikk, iTunes Store, som var blant de første som fikk lov av bransjen til å selge musikk på nett, gikk også i fella da musikken hadde kopisperrer som begrenset både antall maskiner den kunne spilles på og hvilken mp3-spiller som kunne spille av musikken (hvorvidt dette var et krav fra musikkbransjen eller noe som Apple har funnet på selv, vet jeg ikke, men jeg tipper på det første).

Nå er det lenger imellom de kopibeskyttede CD-ene. Og Apple har begynt å tilby «åpen» musikk som du kan spille av på hvilken mp3-spiller du vil.

Filmbransjen har, i tillegg til sine DVD-soner, også ideer om at teknologien som brukes kun skal være tilgjengelig for Windows-brukere. Åpne standarder virker som et skjellsord. Da Filmarkivet ble lansert for noen år siden, var det kun Windows-brukere som kunne glede seg over denne tjenesten, fordi filmarkivet brukte Microsoft Windows DRM. Mac- og Linux-brukere var utestengt. Ikke før nå i 2009 har de lansert en tjeneste (http://www.filmarkivet.no/open/) basert på åpne standarder som er tilgjengelig for alle.

Norsk Tipping har i flere år tilbudt nettpsill. Men den kortleseren de valgte var kun støttet av Windows-maskiner. Ikke før høsten 2008 kom de med en betaversjon for Mac-brukere.

Det er altså ikke umulig å gjøre tjenestene tilgjengelig for alle – bare man vil.

Og så kommer bokbransjen.

De har funnet ut at de skal begynne å selge e-bøker på nett,  og har lansert nettbutikken digitalbok.no. Eirik Newth har blogget om svakhetene til denne butikken her, så jeg går ikke i detalj. Dagbladet har også en lengre artikkel her. Riktignok selges de norske bøkene i PDF-format som ikke er kopibeskyttet, og det er jo et pluss. Selv om det rene PDF-formatet egentlig egner seg dårlig til å lese bøker på liten skjerm. Men du trenger altså nyeste versjon av Flash, noe som gjør at sidene ikke er søkbare og knapt nok får treff på Google. Og jeg vet ikke hvordan det er med blinde mennesker, men jeg kan ikke tenke meg at Flash kan være særlig brukervennlig for dem – og blinde må vel være en attraktiv målgruppe for e-bokselgere? Og hvis du ønsker å kjøpe utenlandske bøker må du laste ned Mobipocket Reader – som kun finnes på Windows 2000/XP (ikke Vista en gang) med Internet Explorer.

Igjen ser vi altså en navlebeskuende bransje som ikke klarer å lære av andres feil, men må gå i samme fella som alle sammen har gått i før dem. Så får vi se hvor mange år det går denne gangen før de finner ut at åpen programvare kanskje er lurest likevel.

Jeg synes det er ganske utrolig.

One comment

  1. Jeg er enig med deg selv om jeg vet om et forlag baen.com som om en kjøper en ebok kan laste den ned i flere formater som html, rtf, pdf og flere andre uten noe DRM. De gir til og med noen bøker gratis, vanligvis starten av serier.
    En kan se selv: http://www.webscription.net/default.aspxLegg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: