h1

Ordspillkåte (sports)journalister

fredag 6. februar 2009

Hva er det med journalister – og særlig sportsjournalister? En sak er liksom ikke bra nok i seg selv, men den må «krydres» litt med et «høvelig» ordspill. Det er klart at det å være journalist, og å komme på gode overskrifter som er så innbydende at folk vil lese saken, og å gjøre dette like interessant og bra dag ut og dag inn, det kan være en utfordring. Det har jeg full forståelse for.

Men jeg synes ofte at det grenser til det tåpelige. Det kan selvfølgelig finnes gode ordspill også, men som oftest drukner de i disse om bare fører til en «åh… hjelp» hos meg som leser dem.

Noen måter å lage ordspill på:Van(n)vittig trening!

2 i 1

Den enkleste måten å lage ordspill på, er hvis du har to nesten like ord, men hvor den ene ordet har én bokstav mer enn det andre. Da putter man ganske ganske enkelt den ekstra bokstaven i en parentes, og vips! Og hvis du i tillegg kan få laget en ny ordsammensetting, da har du virkelig lagt gullegget. Eksempel funnet på adressa.no 6. februar 2009 til høyre. Et trivielt sportsoppslag så bra som bare sporten kan klare det.

Gøyale navn

RiiseHeldigvis (for journalistene) heter ikke alle idrettsutøvere «Andersen». Nei, de har slike gøyale navn som f.eks. «Riise». Tenk så mye morsomt du kan klare å få til med det navnet («Nå er det (k)Riise!» *urk*), og hvor mange nye ord og ordspill du kan lage. For eksempel et oppslag i Aftenposten den 11. november 2008 her:

Mens jeg jobbet med denne bloggposten, kom jeg over flere bloggere som har irritert/moret seg over dette fenomenet. Blant annet er det en som har startet VM i pinlige ordspill.
Og det har allerede kommet inn bidrag. Strålende!

ObamaDobbelthodede synonymer

Når du har to ord, hvor det andre er et homonym som kan få en helt annen kopling til det første ordet enn det som egentlig var ment i utgangspunktet, da kan du virkelig få utfordret hjernecellene til dine lesere. Et godt eksempel er bidrag 4 i overnevnte VM, fra Aftenposten 26. januar 2009. I tillegg til ordspillet i selve tittelen, så får du her som ekstrabonus til og med en tredje vri, i og med at kombinasjonen sigarer og amerikanske presidenter… eh, ja…

De rett og slett pinlig dårlige

Ja, jeg gapte da jeg så annonsen i avisa første gang for noen dager siden. Tele2 har funnet seg et nytt slagord. Er det mulig? Jeg mistenker egentlig at det rett og slett er en østlending med særdeles dårlige engelskkunskaper som ligger bak dette. Det er ikke så mange med uttalen i orden som ville funnet på å kople cheap med sheep… Jeg blir bare flau på Tele2 (og reklamebyrået!) sine vegne!

Hvis du har noen knakende go(l)de (*host*) ordspill du har oppdaget, skriv om det i kommentarfeltet – og meld dem på i VM!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: