h1

Ikke lett å bli gammel…

fredag 20. november 2009

I disse teknologisk moderne tider, kommer det rett som det er en del sukk fra den eldre generasjon om hvor håpløst det er nå når alt sammen skal være på Internett. Og det kan man jo forstå. Noen er flinkere til å ta hensyn til dette enn andre.

NRK er nok ikke blant de beste i klassen. På nyhetene i dag, kunne den ene nyhetsoppleseren melde (etter min hukommelse):

Tekniske problemer hos Bankenes Betalingssentral gjør at pensjonsutbetalingene er utsatt til over helgen. Les mer på våre nettsider nrknyheter.no.

Jaha… Og så akkurat denne saken, da! Hvor stor andel av de som så på nyhetene, og som var berørt av dette problemet,  var det som ikke hadde mulighet til å «lese mer på nrk.no», rett og slett fordi de ikke har Internett? Sikkert en god del flere enn de som vanligvis blir berørt av de sakene som NRK-nyhetene presenterer på denne kjappmåten.

ssb.no sin statisitkk over bruk av Internett hjemme for aldersgruppene 25–79 år.

Litt tankeløst, og i alle fall lite hensynsfullt av NRK.

Men hvor mange i «pensjonsalder» er det som er på nett, egentlig? Jeg skriver «pensjonsalder», for det finnes jo mange som får utbetalt pensjon uten å være i den alderen, og prosentandelen blant disse med Internettilgang, er nok også høyere. Jardar tok for seg diverse statistikker på ssb.no, og jeg har fått lov til å presentere funnene her:

Et tabellsøk på ssb.no forteller oss at de siste tre månedene (før innsamling av statistiske data) har 60% i aldersgruppen 65–74 vært på nett hjemme, mens bare 17% i aldersgruppen 75–79 har vært det.

En liten utregning på grunnlag av folkemengden pr. 1.1.2009 forteller at alt i alt er det bare 48% i de to aldersgruppene til sammen som er på nett (dette var en kjapp utregning der man ikke tar hensyn til kjønn).

Hvor mange på 80 år og oppover som er på nett, sa den første statistikken ingenting om. Blant de på 65–70 år som er med i statistikken, er det også mange som ikke er pensjonister. Men kan man gjette på at blant nordmenn over pensjonsalder er det godt under halvparten som er på nett hjemme?

Og et program som folk gjerne ser hjemme, også folk over pensjonsalder, er Dagsrevyen. Det var dessverre ikke mulig å finne noen statistikk over seergruppene.

Så i hvor stor grad tenker NRK på målgruppen for sakene de presenterer når de presterer å henvise akkurat denne saken til nettsiden?

Tydeligvis ikke noe særlig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: