h1

Lag deg din helt egen font!

mandag 30. november 2009

Nå kan du få håndskriften din som en helt egen font! Fant omtale av denne muligheten på nrkbeta for noen dager siden, men har ikke fått testet det ut før i dag.

På nettsiden FontCapture kan du laste opp et skjema som du har lastet ned, skrevet på og skannet inn, og få en egen fonttype tilbake basert på din håndskrift. Helt gratis!

Strengt tatt er det vel bare en kul greie. For det første er jo ikke alle tegnene med, selv om FontCapture utrolig nok har med æøå. Men å skrive f.eks. esperanto med egenkomponert font på denne måten blir kanskje litt vanskelig. Med mindre man erstatter noen av tegnene, selvfølgelig. For det andre, så skal du ha skremmende god håndskrift for at det skal bli en virkelig bra font. Og for det tredje får du selvfølgelig null kontroll med kerningtabeller. Tegnet tar den plassen du har brukt på skjemaet, verken mer eller mindre. Så avstanden mellom f.eks. f og g kan bli veldig stor, noe som vises tydelig i det nederste eksempelet, og andre avstander kan bli vel små.

Hei hå, og ei flaske med rom!

Mitt første resultat, som jeg testet via Fontifier (en annen, liknende tjeneste som tar $9 hvis du velger å laste ned fonten), så mer ut som det var skrevet av en nevrotisk sjømann på fylla, eller noe. Opp og ned og ganske umotivert. Til å bli sjøsyk av, rett og slett.

Så da var det bare å prøve på nytt. Denne gangen hos FontCapture. Og den her gangen forsøke å følge de små hjelpelinjene som var lagt inn for å angi grunnlinje etc. Minuset med at man må følge linjene er at fonten til slutt egentlig ikke vil bli helt lik håndskriften. For hvem tegner vel hjelpelinjer for grunnlinje og over- og underlengder før de begynner å skrive til vanlig? Det gjorde vi i 1. klasse, men så sluttet vi med det.

Nytt forsøk. Og navnet er Plump.

Resultatet ved neste forsøkt ble i alle fall litt bedre. Men ÆØÅ kom ikke ut skikkelig når jeg testet den på nettsiden før nedlasting. Det var jo litt skuffende. Forsøkte jeg å skrive æøå, så kom det bare ut firkanter.

Da jeg testet den etter å ha installert den, så ÆØÅ ut til å virke bra likevel. Klikk her for å se en PDF av denne bloggposten skrevet med fonten Plump 🙂

Et visst personlig preg får det definitivt. Absolutt en kul greie, men alt til sitt bruk!

3 kommentarer

  1. Kult med PDF av denne artikkelen i din egne personlige font. 🙂


  2. Strengt tatt har Fontifier støtte for æøå hvis du bruker http://www.fontifier.com/templates.html, men FC ser jo like bra ut.

    Du kan jo bruke fontene den på websider http://www.css3.info/preview/web-fonts-with-font-face/ og ikke bare i pdf, selv om de nok funker best til overskrifter o.l.


    • Hei. Beklager sen godkjenning, men du havnet faktisk i spam-mappa av en eller annen grunn.
      Å bruke egenkonpontert på websider blir vel egentlig først aktuelt når alle de viktigste nettleserne fullt ut støtter css3 og font-embedding.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: