h1

Nordtrønderne har skjønt det

søndag 13. desember 2009

For en tid tilbake skrev jeg en blogg om sikkerhetsbelter i buss. Dette virker å være et «populært» tema, for jeg har hatt mange treff på denne bloggposten, og mange har kommet hit etter å ha googlet etter «belte i buss», «sikkerhetsbelte i buss» eller liknende. Og det er et viktig tema!

Denne uka har det vært noen artikler i Adresseavisen relatert til dette temaet. Om foreldre som klager på sikkerheten når barna deres blir bussfraktet til midlertidige skoler på andre kanter av byen. Det settes ikke opp nok busser, og mange barn må ta til takke med ståplass. Noen av disse midlertidige skolene ligger i tillegg langs veier med dårlig standard, noe som er med på å øke risikoen betraktelig.

Jeg finner ikke noen av disse sakene i nettutgaven i farten, men på side 4 i papirutgaven 11. desember tas det opp flere eksempler på skoleskyss som etter foreldrenes mening er svært usikker. Både i Trondheim, og på Melhus og Oppdal.

Faksimile, Adressa 12.12.2009

Faksimile, Adresseavisen 12.12.2009

På fredag denne uken (11. desember) skjedde det et uhell i Namsos. En skolebuss fikk problemer på det glatte føret, og kjørte av veien, og man mener at den ikke var langt fra å velte. Tenk om det hadde stått barn i midtgangen? Men heldigvis satt alle fastspent i setene sine, så alle kunne gå fysisk uskadd av bussen.

I Nord-Trøndelag vedtok nemlig fylkespolitikerne allerede i 2004 at alle skolebarn skulle være garantert sitteplass på skolebussen. De har også hatt kampanjer og har elevvakter for å passe på at alle barna i tillegg bruker setebeltene i bussen, kan man lese i papirutgaven til Adressa den 12. desember (faksimile til høyre).

Så til Sør-Trøndelag – og resten av landet. Hva skal til for å få vedtatt noe liknende her? Til nå er det bare fylkespolitikerne i Nord-Trøndelag og noen få andre fylker som har vedtatt noe slikt.

Når man vet at det er 235 elever som skal befraktes fra Dalgård til Skistua. Og når man vet hvor mange sitteplasser det er i bussene som settes inn. Man trenger vel ikke doktorgrad i matematikk for å regne seg fram til hvor mange busser det er behov for på denne strekningen?

Likevel settes det opp for få busser, og jeg vet ikke engang om det er sikkerhetsbelter i de bussene som settes opp eller om man forvisser seg om at eventuelle belter blir brukt.
Jeg forstår veldig godt at foreldrene er bekymret.

Så hvor ligger egentlig problemet? Er det bare pengene? Må det skje en alvorlig ulykke før politikerne endelig får nok vilje til å sikre alle barn på skolebussen?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: