h1

Ting vi (ikke) liker å se i tunneller

torsdag 14. januar 2010

Vi kjørte Lærdalstunnellen (bildet) her en sommer, og de blå hallene som var bygget langt inne i fjellet var veldig fine pusterom etter å ha kjørt flere kilometer langs mørke, dystre steinvegger. (Unntaket var den gangen vi såvidt berget oss ut av veien ved hjelp av en sånn hall da vi hadde en trailer på hengerfestet, men nok om det.)

Lærdalstunnellen (Bilde: Wikipedia)

Slike kunstneriske tiltak viser seg å ha god effekt på trafikksikkerheten.

I Kina har de tatt lysdesignet litt lenger, og laget natur, kunstig gress og palmer i en slik lang tunnell. Og «stjernehimmel» i en annen. Det står å lese bl.a. på VG-nett.

Sintef foreslår noe liknende også her, men kanskje med norsk natur i stedet for palmer. Synes forsåvidt at palmer også hadde vært litt spennende jeg, da.

Under planleggingen av Lærdalstunnellen lot Sintef testpersoner i kjøresimulator kjøre i tunneller med forskjellige typer avbrekk slik som dette. Avbrekk ble stort sett opplevd som noe positivt, men testpersonene rapporterte at fossefall og vann ga dårlige assosiasjoner i en tunnell.

Nei, sier du det?

Et kunstig fossefall i en undersjøisk tunnell, for eksempel. Det høres jo ut som en fantasktisk god idé! Kanskje simulere et glasstak opp mot havet over også, med svømmende fisker. Herlig…

Å nei, poenget var å unngå tunnellfobi, ja…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: