h1

Sveriges Mitt i ødemarka

søndag 7. april 2013

Denne uka var vi en tur østover, nesten så langt rett øst du kan komme for Trondheim uten å bli våt på beina. Vi var i Sundsvall, denne steinørkenen i renessansestil som vokste opp fra ruinene etter den store bybrannen i 1888.

Det vi har oppdaget med Sverige (i alle fall Midt-Sverige) etter å ha vært der noen ganger om våren, altså rundt påsketider, er at Sverige er vinterferieland så lenge du har tenkt å gå på ski. Mye av sånt som ellers kunne vært moro å se og gjøre, er stengt.

Så også Sveriges Mitt.

Vi hadde sett skiltet på vei østover, og lest litt om det, bl.a. på Wikipedia. Ikke langt unna Sundsvall ligger nemlig det som man så fint kaller Sveriges geografiske midtpunkt. Hvis jeg har forstått dette riktig, handler det om å finne det punktet som hvis du hadde klippet ut svenskekartet i papp og lagt det opp å en spiss gjenstand, så hadde det vært i balanse akkurat der. Norge har også et sånt geografisk midtpunkt, like ved Steinkjer.

Vi bestemte oss for å ta en titt på denne Mittpunkten. Vi la inn koordinatene på GPS-en, og kjørte fra Sundsvall sånn ca. midt på dag. Det var en god avstikker på noen kilometer fra E14. Men etterhvert ble veien smalere og dårligere, og plutselig møtte vi bare en liten vegg av snø, og GPS-en sa at det fortsatt var 1,3 km igjen til målet. Ja, her går det i alle fall ikke an å kjøre videre. Skal vi ta beina fatt?

Vi hadde vadet i dyp snø dagen før for å se en annen attraksjon, skaren holdt oss akkurat ikke den gangen. Men denne snøen så ut til å være litt fastere. Ok. Vi prøver.

Jardar studerer GPS-en som forteller at vi har 1,3 km igjen til målet

Jardar studerer GPS-en som forteller at vi har 1,3 km igjen til målet

Så lenge vi holdt oss i skutersporene gikk det greit, og vi gikk på fin, hard snø. Oppover og oppover. Sving etter sving. GPS-en telte nedover 1,1 km, 1,0 km, 950 m, 900 m, 400 m. Så rundt en sving var målet endelig i sikte. Jaha. Et utkikkstårn og en restaurantbygning. Såpass.

Målet er i sikte!

Målet er i sikte!

For Sveriges Mitt måtte selvfølgelig ligge på det høyeste punktet i mils omkrets. Tilfeldig?

Der oppe på toppen blåste det liten kuling, minst, så vi gikk bare et lite stykke opp i tårnet. Det virket ikke helt trygt å gå helt opp. Kaldt var det også. Men utsikten var upåklagelig.

Fra Sveriges Mitt var det god utsikt i alle retninger. (Foto: Jardar)

Fra Sveriges Mitt var det god utsikt i alle retninger. (Foto: Jardar)

Her er Sveriges Mitt

Her er Sveriges Mitt

Da hadde vi sett Sveriges Mitt, og vi ga oss i vei nedover igjen. Rundt sving nummer to så vi flere personer på vei oppover. Da vi rundet svingen så det ut som om de stod og vurderte hva de skulle gjøre. De hadde kanskje fått en ekstra motivasjon av at det allerede stod en bil der, men nå hadde de gått langt uten resultat. Da de oppdaget oss, løp to unger i front. Vi sa hei, og de sa hei. Så kom mor i tjukk jakke, men uten lue.

– Hei
– Hei
– Er det langt igjen?
– Nei, to svinger til, så er dere der
– Aha. Bra. Ja, da får man vel fortsette
– Men det er mye vind der oppe
– Åja, og jeg som ikke har lue, jaja. Ungene ville så gjerne…

Til sist kom mannen sluntrende. Han så ut som han skulle ønske han var i syden. Men vi sa hei også til ham og gikk videre.

Vi begynte å snakke litt om dette med å hilse på folk. Man gjør jo ikke sånt i byen. Men hvor mye på tur og hvor langt oppi fjellheimen må man være for at man plutselig skal begynne å si hei til alle man møter? Tydeligvis ikke så langt. Og i Toronto, sier Jardar, hilser de også i byen. I alle fall hvis du går rundt med kart i hånden og ser litt forvirret ut.

Endelig var bilen i sikte. Da var det på med setevarmeren og stille GPS-en på «HJEM».

Hej då, Sverige!

Jardar har også skrevet om ferden her.

One comment

  1. […] sin bloggpost om opplevinga fortel Judith om møtet vårt på nedturen med familien som var på opptur, med to […]Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: