h1

Stille natt…

tirsdag 18. november 2014

Mandag 17. november ble det (igjen) annonsert med tidenes himmelfyrverkeri hos diverse nettaviser. Det var dags for meteorstormen «leonidene» igjen. Det mest magiske tidspunktet skulle visst være i 22.30-tida den kvelden.

Nå har jeg generelt dårlig erfaring med disse «stormene», og har til gode å få sett en skikkelig stor en. Vi var ute en kveld for noen år siden, og da var det veldig, veldig stille. Men så plutselig kom det ett eneste gedigent, helt fantastisk, stjerneskudd, noe som gjorde at den kalde turen ut ikke føltes helt som en bomtur. Men det var også alt som skjedde den gangen.

Leonidene 2014 skulle ikke vise seg å være noe unntak i så måte. Vi fant oss et noenlunde mørkt sted litt utenfor byen rundt nevnte tidspunkt. Men dessverre var det veldig disig i nord-øst, og fortsatt litt for mye lys i horisonten, noe som gjorde at det var vanskelig å se noe som helst i retning Løven, som i tillegg lå veldig lavt på himmelen.

Leonidene 2014

Stjernebildet Løven kan skimtes like over låvetaket nede til høyre. (Foto: Judith P. Abrahamsen, klikk for større versjon)

Vi så faktisk to eller tre bittesmå stjerneskudd. Men de dukket opp i en helt annen retning. Så da snudde vi fokus og kamera mer mot øst og i retning Orions belte. Ikke bare var det der det lille som skjedde skjedde, der var horisonten også mye mørkere, så det var faktisk mulig å se noe – om det i det hele tatt skulle skje noe.

Jeg kjørte kameraet på en del 20-sekundseksponeringer i håp om at noe skulle bli fanget opp. Men, nei. Det eneste jeg fikk ut av dette var en noenlunde ok timelapse av stjernenes bevegelse. Ikke dumt det heller, da.

leonidene 2014, 22 bilder i sekvens

22 bilder i sekvens tatt ca. hvert 20.-30. sekund. (Foto: Judith P. Abrahamsen)

Kanskje hadde vi sett mer om vi hadde stått lenger ut over natten når Løven hadde kommet litt lenger øst og litt lenger opp på himmelen, men det var tross alt arbeidsdag dagen etter.

Men i desember kommer Geminidene, og da satser vi på bedre forhold. Men da kommer sikkert månen i veien…

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: