h1

Nød lærer kjøkkenvegrende kvinne å lage middag med lite utstyr

søndag 12. april 2015

Det skulle jo bare være for en kort stund. Dessuten er så godt som alle kjøkkenredskaper nedpakket etter brannen, med unntak av en kasserolle som vi fikk lurt med oss noe senere. Resultatet er at vi nå straks bor på 5. måneden i en liten leilighet med et knøttlite kjøkken og minimalt med utstyr.

Den første tida hadde vi kun stekeovnen. Ikke noe annet. Da ble det mye frossenpizza og ostesmørbrød. Men man går veldig lei av det etterhvert. Så noe måtte jeg finne på for å få mer variasjon på middagene. Det var ingen løsning å kjøpe en masse nytt utstyr. En del av utstyret overlevde muligens brannen, men er altså nedpakket. Vi har ennå ikke oversikt over hva som overlevde og hva som må erstattes. Dessuten er det ikke plass til så mye her. Lite skapplass, og lite benkplass. Mikrobølgeovn var det bare å glemme å ta med.

Likevel har vi sett oss nødt til å kjøpe noen småting etterhvert som behovet har vært overhengende. Kokkekniv, osthøvel, potetskreller, vannkoker, en liten rasp, et par plastboller, et par små skjærefjøler, visp. Og aluminiumsfolie. Masse aluminiumsfolie.

Så er det selvfølgelig det at jeg (som tidligere nevnt) ikke er spesielt glad i å lage mat. Ikke liker jeg å kokkelere, og ikke liker jeg å vaske opp. Og på dette lille kjøkkenet uten oppvaskmaskin så må det vaskes opp hele tiden. Så det har vært behov for å finne middager som ikke krever spesielt mye forarbeid, og som kan stekes i stekeovn og/eller i maks én kasserolle. Det bør dessuten trenge så lite diskplass som mulig og også helst generere så lite oppvask som mulig.

Ved hjelp av litt kreativitet, litt googling og litt tilpassing, har jeg kommet opp med noen middagssretter som har egnet seg ganske godt. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle finne på å skrive om mat her på bloggen, men her er noen eksempler:

Baconsurret kyllingfilét

Baconsnurret kyllingfilétDette smakte vi første gang på besøk hos svigermor. I alle fall en variant av denne, og så har jeg tilpasset litt etter hukommelse, evne og tilgjengelig utstyr/råvarer. Du trenger (til 2 personer):

2 kyllingfiléter (à ca. 150 g)
4–6 baconstrimler (alt etter hvor store filétene er og hvor glad du er i bacon)
2–4 ts pesto (f.eks. à la Genovese)
Olivenolje
Pepper etter smak
Ris
Salat etter ønske

Sett stekeovnen på 180–200°, og finn fram et fat eller ei fjøl som du kan behandle rått kyllingkjøtt på.

Bruk en ildfast form, eller lag en form av aluminiumsfolie (se bildet). Pensle (hvis du har pensel) bunnen med litt olivenolje. Skjær filétene nesten i to på langs, og legg inn passe med pesto. Dryss gjerne litt pepper over, men ikke så mye.

Gjør klar ildfast «form» og fyll kyllingen med pesto.

Brett sammen filétene igjen og surr baconstrimlene så tett rundt filétene som mulig. Begynn under, og avslutt med en liten overlapp. Legg den ferdigsurrede filéten i den ildfaste formen og pensle over med litt olivenolje.

Legg de ferdigsnurrede filétene i «formen» og pensle med litt olivenolje

Legg de ferdigsnurrede filétene i «formen» og «pensle» med litt olivenolje

Sett formen på en rist midt i ovnen i 25–30 minutter. Den skal ikke stå for lenge, men det er viktig at kyllingen blir helt gjennomstekt. Mens kyllingen steker, kok ris, og lag en salat som kan serveres til.

Ferdig

Ferdig stekt. Ta gjerne en stikkprøve på om kyllingen er gjennomstekt.

Dersom du i motsetning til oss har en ekstra kasserolle, kan du sikkert også servere en saus til, for eksempel en lys fløtesaus, foreslår svigermor. Eventuelt en béarnaise.

Pitapizza

pitapizzaDet tar ikke så veldig langt tid før man er gørrlei av ferdigpizza, særlig også når alternativene begrenses fordi deler av husstanden ikke tåler en ellers vanlig ingrediens i ferdigmat. Med begrenset med plass og ressurser er det ikke så enkelt å få laget pizza helt fra grunnen av heller. Da er pitapizza veldig enkelt. Du trenger (til 2 personer):

2–4 pitabrød
Peppes pizzasaus el.l.
¼ pakke med kokt skinke
2 sjampinjonger
1 liten paprika
revet ost

Sett ovnen på ca. 220° og legg frosne eller halvtinte pitabrød på en rist. Egentlig er det fritt fram her. Fyll på med hva du vil! Hjemme hender det at jeg baker pizzabunner, lager egen pizzasaus, og steker pizzafyll med kabonadedeig og egenkomponert krydderplanding, men her i eksilet så fungerer Peppes sin pizzasaus ganske greit, i alle fall helt til vi blir lei av smaken, som er litt særegen. Peppes pizzasaus er å få kjøpt, sammen med en del andre Peppes-produkter, i vanlig dagligvare.

Ta et pitabrød og sleng oppå det du måtte ønske og like

Ta et pitabrød og sleng oppå det du måtte ønske og like

Dryss over revet ost etter din smak.

Dryss over revet ost etter din smak.

Som fyll her har jeg valgt ingredienser som kan brukes direkte, og som ikke krever koking eller steking. Så foreløpig går det i vanlig kokt påleggsskinke som skjæres i små strimler. Deretter sjampinjong i skiver og paprika i strimler.

Dryss revet ost over, og stek i ovnen i ca. 10 minutter. Enklere kan det nesten ikke bli!

Laks i folie

laks3Her har jeg hentet inspirirasjon hos bl.a. godfisk.no, og har gjort noen små tilpasninger, særlig på ingredienssida. Du trenger (til 2 personer):

2 ark med aluminiumsfolie
2 laksefiléter
2 dl Crème Fraîche
1–2 poteter
1 stor paprika
½ rødløk
Hvitløk, salt og pepper etter smak
1–2 gulrøtter

Sett stekeovnen på 180–200°. Lag ark av aluminiumsfolie, ca. kvadratisk.

Smør 1-2 ss med Crème Fraîche utover midt på arket. Skrell potet og skjær løvtynne skiver. Her kan ostehøvel være et nyttig verktøy. Jeg legger potetskivene i ett lag ut over den utsmurte Crème Fraĉhen. Ikke legg tjukt lag med potet, for da vil den bruke lenger tid på å bli ferdig kokt/stekt.

Skjær paprika i strimler, og rødløk i små biter, og legg dette i en stripe oppå laget med potet. Krydre med litt salt og godt med pepper og hvitløk (etter smak). Her bruker jeg gjerne hvitløkspulver av merket Rajah, kjøpt på asiabutikk, men pressede hvitløksbåter fungerer selvfølgelig også.

Legg laksefiléten på toppen, og topp det hele med ca. 1 ss Crème Fraîche.

Dander ingrediensene midt på foliearket

Dander ingrediensene midt på foliearket

Brett sammen foliearket slik at det blir en tett pakke, og sett midt i ovnen. La stå i ca. 15–20 minutter. (Godfisk.no skriver 15 minutter, men erfaringen her er at det blir litt for lite.)

Før sammen hjørnene og pakk sammen endene i toppen slik at pakken blir tett

Før sammen hjørnene og pakk sammen endene i toppen slik at pakken blir tett

Mot slutten av steketida, rasp 1-2 gulrøtter som serveres til. Pakken med folie serveres som den er. Åpne opp, legg på litt gulrot, og nyt.

Risengrynsgrøt

Med én kasserolle kan man lage risengrynsgrøt. Men det tar litt tid å lage, for her i gården skal det ikke lages på hurtigris. Jeg pleier å gi grøten et oppkok, og så la den stå i stekeovnen med lokk over på ca. 50° i 1–4 timer, alt etter hvor lenge det er til middag. Her må det altså planlegges litt. Når gryta har fått godgjort seg en stund, koker jeg opp grøten igjen, og lar den koke mens jeg sper i med melk til risen er mettet. På denne måten blir risen så myk at den nærmest smelter på tungen. Risengrynsgrøt som må tygges er ikke noe godt.

Grøten serveres med kanel og sukker, samt smørøye for den som liker det.

Pannekaker

pannekake2Ja, du leste riktig. Men det må sies at dette er juks de luxe. Men det funker. Flere butikker selger for tiden ferdigstekte pannekaker i 8-10-pakninger som bare skal varmes i stekeovnen i noen minutter. Kjapt og enkelt. Det er ikke like godt som hjemmelaget, men det fungerer i eksil.

Sett stekeovnen på i underkant av 180°, og fordel pannekakene litt utover rista. Hvis de ligger i én bunke, så bruker den midterste så lang tid på å bli varm at de ytterste blir tørre. La de stå i ca. 5–8 minutter. (Du kan også pakke dem inn i folie og varme dem slik, men da tar det en del lenger tid å få dem gjennomvarme.)

Fordel de ferdigstekte pannekakene litt utover rista

Fordel de ferdigstekte pannekakene litt utover rista

Server med det du måtte like å ha på: blåbær, sukker, rømme osv. Jeg har ikke tatt meg bryet med å prøve å steke bacon i stekeovnen her, men det burde gå an hvis man gjerne vil ha bacon til pannekakene.

Noen tips?

Er du en mer kreativ kokk enn meg? Har du noen tips til gode, enkle og lite ressurskrevende middagsretter? Hvorfor ikke dele din oppskrift i kommentarfeltet under? Vi har som nevnt over noen begresninger her i eksilet som vi ev. må ta hensyn til.

4 kommentarer

 1. Noen små tips til variasjoner av middagene dine (da har du dobbel enkelhet) Legg friske basilikumblader på kyllingfiléen og surr med serranoskinke, enda en ny smak 🙂
  Tacolefser som pizzabunn er supert, spesielt fullkorn av merket Rema1000 som kjøpes på butikk med samme navn 🙂
  Klem til bursdagsdamen 🙂


  • Takk for tips 🙂
   Hva bruker du på taco-lefsene? Ruller du dem før du har dem i ovnen?


 2. Dette forutsetter stavmikser, som jeg kjøpte for noen år siden for en ganske billig penge, så hvis dere ikke har det er det bare å se en annen vei…

  Dette er mindre fancy, men veldig bra for folk som liker billig mat, og ikke liker så godt å stå ved grytene i all evighet. Jeg er lat og gjerrig, og supper appellerer til begge disse personlige egenskapene.

  – Stek en løk, hvitløk, og chili i olje til det blir blankt.
  – Valgfritt: Kast oppi en liten boks med linser, hvis du liker det. La det surre noen minutter, sånn at det tar til seg smaken fra løk og eventuelle krydder.
  – Ha oppi en buljongterning eller to
  – Legg oppi grønnsaker du liker. For eksempel en halv pakke frossen spinat, eller fire raspa gulerøtter. Søtpotet gjør seg også veldig godt!
  – Kok opp med 7-10 dl vann.
  – Gyv løs med stavmikseren til det blir glatt. Jeg foretrekker litt tykk suppe, men det er bare å spe på med vann eller melk. Ta-da!

  Mine favoritter er spinatsuppe (frossen spinat og kokt egg), og gulrotsuppe (med litt stekte pølsebiter og en dæsj med youghurt for å mildne smaken). Til sistnevnte er det veldig godt med litt spisskumen.

  Hvis du vil ha det helt vegetar, er det lurt å ta oppi linser eller kikerter. Linser gjør veldig lite med smaken, men fører til en tykkere konsistens. Kikerter har en litt mer melen smak, men jeg synes det er godt. Dette gjør i hvert fall at suppen metter mye mer.


  • Dårlig med stavmikser i øyeblikket, dessverre, men denne noterer vi oss i alle fall til senere.
   Takk for tips 🙂Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: